Homojen ve sağlıklı. Çekme mukavemeti, basınç mukavemetine eşit. Betondan on kat daha fazla yük taşıyor. Elastikiyet özelliği betonunkinin yedi katı. Bu sebeple daha az eğilme yapıyor. Sünebilir. Şekil değiştirme kapasitesi betonarmeden 18 kat fazla. Ağırlığının taşıdığı yüke oranı küçük. Yani çok hafif. 125 metrekarelik bir evin ağırlığı sadece 16 ton. Malzemenin hafifliği depreme direnci artırıyor. Çelik, fabrika koşullarında üretiliyor, denetleniyor ve belli bir standardı Çelik evler, beton gibi kalıp gerektirmediği için kaynak veya vidalarla birleştirilerek yapılıyor.İnşaat birkaç haftada bitirilebiliyor. Çelik strüktürde inşaat hatalarının gizlenmesi imkânsız. İnşaat bittikten sonra dahi çıplak gözle denetim mümkün. Kusurların telafisi de her zaman yapılabiliyor.
NEDEN ÇELİK KONSTRÜKSİYON
Depreme karşı dayanıklıdır. Çevrecidir. Ekonomiktir. Zayıf zeminler üzerinde inşa edilebilir. Bakım gerektirmez Kalitesi, güvenilirliği yapı ömrü süresince kolayca kontrol edilebilir. Ekonomik ömrü 100 yıldır. İkinci el değeri yüksektir. Evin herhangi bir etkiyle deforme olması halinde, sadece deforme olan parçalar değiştirilerek yapı ömrü devam edebilir. Hızlı üretim ve montaj olanağı vardır. Daha fazla kullanım alanı sağlar. Taşıyıcı sistem olan çelik, betonarme sistemlerden daha pahalı değildir.Sistemin maliyetini artıran faktörler, yapıyı tamamlayan ürünlerin kalitesinin standart betonarme yapıda kullanılan ürünlerden çok daha üstün oluşundan kaynaklanmaktadır. Örneğin: Çatıda kiremit yerine Shingle, Dış cephede boya yerine Vinyl veya betopan yalı baskı, kaliteli ısı ve ses izalasyonu, kaliteli ve yanmaz kablolar maliyeti arttırıcı ancak kaliteyi ve güvenliği artıran etkenlerdir.
ÇELiK YAPILAR
Çelik yapı elemanlarının kalitesi sürekli denetim altındadır. Fabrika koşullarından standartlara uygun ölçü ve değerlerle üretilir. Homojen ve izotrop bir malzeme olduğundan kendinden beklenilen davranışı gösterir ve statik hesaplamalardaki hata payı çok düşüktür. Daha küçük kesitlerle çalışıldığından yapının kullanım alanı artar. Kalifiye işçilik gerekir. Buda uygulamanın hatalarını en aza indirir. Malzeme her zaman kolayca denetlenebilir. Her hangi bir nedenle hasar gören yapı elemanı rahatlıkla değiştirilebilir. Bu işlem hızlı kolay ve düşük maliyetlidir. Geniş açıklıkları, daha küçük kesitlere kolonsuz geçme imkanı olduğundan, büyük mekan ve istenilen dizaynı düşük maliyetle oluşturmada alternatifler sağlar. Çok daha hafif yapılar inşa edilebilir. Çelik sistem temel maliyeti düşürdüğü gibi deprem yüklerine karşı da önemli avantaj sağlar. Her türlü hava koşullarında ve çok hızlı şekilde inşa edilebilir. Bu da işçilik maliyetlerinin düşük olmasını ve ihtiyaçlara kısa sürede cevap verebilme olanağını sağlar. Çelik yapı istenildiğinde kolayca takviye edilebilir; demontajı ve istenildiğinde başka bir alana tekrar montajı mümkündür. Çelik yapı elemanları, montajı tamamlandığı anda tam yük kapasiteyle çalışabilir.
- Çelik yıldırım çeker mi?
– Hayır, koruma tesisatı yıldırımı toprağa iletir.
- Çelik, zamanla paslanırmı ?
– Hayır, yapılarda gavanizli çelik kullanılır. Galvanizle kaplanan çelik paslanmaz.
- Çelik depreme karşı dayanıklı mıdır?
– Evet, betonarme binalara oranla 5 ile 10 kat daha hafiftir. Depreme karşı alınacak en büyük önlem binanın yükünü hafifletir. Çelik, yapıya gelen deprem enerjisi büyük ölçüde yutarak canınızı ve malınızı korur.
- Çelik ekonomik midir?
– Evet fabrikasyon taşıyıcı elemanlar düşük fiyata yüksek kalite sağlayarak inşaat süresini azaltır. işçilik maliyetini düşürür, uzun ömürlüdür.
- Çelik zamanla eve zarar verirmi?
– Hayır. böceklenmez, zamanla sehim vermez, çalışmaz, yanmaz. Sıcak galvanizli olduğu için de paslanmaz.
- Evlerin maliyeti ne kadardır?
– Sizin seçtiğiniz projeye göre değişir, fakat aynı büyüklükte ve aynı kalitede betonarme bir evden daha ekonomiktir
- Isıtma, mekanik ve elektrik tesisatı nasıl olmalıdır?
– Bulunduğumuz yere göre doğalgaz, LPG, akaryakıt veya klima kullanılabilir. Mekanik ve elektrik tesisatı boruları, tavan ve duvar içerisinde proje aşamasında belirlenerek monte edilir.